Ragnar Pettersson, politiskt engagerad pensionär i Borlänge. Foto: Anders Brundell

IKEA:S etablering upprör borlängebor

Det kostar över 320 miljoner kronor att flytta de företag som nu ligger där IKEA ska etableras på Norra Backa industriområde. En summa som skattebetalarna får bekosta.

Det kostar över 320 miljoner kronor, 9000 kronor per Borlängebo, att flytta de företag som nu ligger där IKEA ska etableras på Norra Backa industriområde. 

– Beslutet om IKEA har forcerats fram i kommunen på ett sätt som inte har tagit tillräckliga demokratiska hänsyn, säger Ragnar Pettersson vidare.

Dessutom kommer företagen att flyttas ut på bördig jordbruksmark i Järpbo och slå undan benen på jordbruksföretag där, och det är en fullständigt orimlig kapitalförstöring, säger Ragnar Pettersson som är politiskt engagerad i Borlänge. Han har tillsammans med några andra privatpersoner överklagat kommunens beslut.
– IKEA hade kunnat etableras någon annanstans är vid Kupolen för att spara pengar, exempelvis åt Faluhållet till. Det hade varit lämpligare på många sätt.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".