Ny lag kan stoppa konkurrens

Nästa vecka tar riksdagen beslutet som kan få konsekvenser för många kommuner. Beslutet handlar om att det ska bli förbjudet för kommuner och landsting att konkurrera med privata företag.

Om den nya lagen går igenom kan till exempel kommuner förbjudas i domstol att bedriva ett gym eller en restaurang. Ett förslag som Karin Torneklint, regionchef på branschorganisationen Företagarna i Dalarna välkomnar:
– Jag tycker det är bra. Kommuner ska driva den verksamhet som är kommunal och ingen annan, säger hon.

Förslaget som regeringen lade fram i somras innebär att en domstol kan förbjuda en kommun, landsting eller staten att bedriva en verksamhet om den konkurrerar med ett privat företag. Dock inte om verksamheten anses allmännyttig. Men Till exempel kan Mora kommun få svårt att motivera att fortsätta att driva hotell och konferens anläggningen Moraparken, säger Karin Torneklint:
– Det är ju kommersiell verksamhet så kan de verkligen fortsätta med den eller inte, säger Karin Torneklint.

Hon tycker det är bra att lagen kommer till och tror samtidigt att den kommer att sätta fart på många kommuner som idag är delaktiga i andra verksamheter än de som är rent kommunala.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".