Arbetena mot sommarens översvämningar blev kostasamma i Säter.
Säter

Översvämningar för en halv miljon

Över en halv miljon kostade det att rädda Ljusterndammen i Säter från att brista. Det var i samband med de kraftiga regnen i somras ,som en intensiv räddningsinsats gjordes för att stoppa en katastrofal översvämning av Ljusterån i centrala Säter.

– Det är pengar till löner för dem som bevakade dammen dygnet runt och byggde fördämningar för att stoppa vattnet. Det är också kostnader för material som sandsäckar, säger Torbjörn Orr, säkerhetssamordnare i Säter.

325 000 faller på kommunen och 200 000 på Räddningstjänsten. Av de pengarna kommer dock Säter att få tillbaka ungefär 200 000 kronor från Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, och är pengar som betalas ut i katastrofsituationer.

Räddningsinsatsen gjorde att det inte blev några förstörda vägar eller broar, något som skulle kostat kommunen betydligt större summor.

– Tre hus i Säterdalen fick vattenskador och där är det ännu inte klart hur mycket reparationsarbetena kommer att kosta, men det handlar om flera hundra tusen kronor, säger Torbjörn Orr.

En privat fastighet fick vattenskador och där har fastighetsägaren kommit in med en begäran om hjälp till självrisken för reparationer.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".