Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKOGSBAROMETERN

Skogsägare tror på en ljusning

Skogsägare tror starkt på en ljusare framtid men den närmaste tiden planerar de att avverka mindre. Det är en positiv men något motsägelsefull bild som tonar fram i årets Skogsbarometer.

I år förväntar sig skogsägarna att virkespriserna ska börja stiga så småningom. Det visar LRF-konsult och Swedbanks rapport Skogsbarometern som mäter förväntningarna hos länets skogsägare

Skogsägarna tror att lönsamheten kommer att öka igen när den djupa lågkonjunkturen är på väg att släppa och övergå i en högkonjunktur igen. Samtidig planerar de inte att avverka skog under den närmaste tiden.

- Förklaringen är att man väntar bättre tider på sikt men inte riktigt ännu, säger Per Westling, LRF-konsult i Falun.

Konjunkturtålig bransch
Han säger att skogsbranschen är långsiktig. Priserna på skogsfastigheter har stigit markant söver hela 2000-talet trots en nedgång just under finanskrisen.

- I det stora hela påverkar det inte skogsägaren jättemycket, säger Per Westling.

Över hälften av skogsägarna har inga lån alls utan är helt skuldfria, och det gör att de lätt kan övervintra i en långkonjunktur.

De flesta som äger skog har också förvärvat den genom arv eller köp inom släkten och planerar också att avyttra den vidare inom familjen.

Många skogsägare är äldre och därför väntas många överlåtelser under de närmaste åren.

Känslomässigt ägande
Förvånansvärt många skogsägare uppger också att det viktigaste med att äga skog inte är ekonomiska skäl utan känslan av att äga något verkligt. Där man dessutom kan vistats för rekreationens skull.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".