rättvik

Ny tävlingsform introduceras i Rättvik

Att tävla på snöskor är en stor sport på kontinenten och är på väg att etablera sig i Sverige också. I januari nästa år arrangeras den första officiella tävlingen någonsin i Sverige i Rättvik. Siljan Snowshoe Race blir en tävling för både elit och motionärer och det handlar om att sätta på sig snöskor och ta sig upp och ned för slalombacken i Rättvik.

– Det är redan intresse för den här nya tävlingen. Tre professionella lag från Frankrike är anmälda och vi har kontakter även med Italien och Spanien. Några motionärer har också visat intresse, säger tävlingsledaren, förre vasaloppsgeneralen, Rolf Hammar.

Eftersom det är en relativt okänd sport i Sverige ingår hyra av snöskor i anmälningsavgiften.

Som brukligt i tävlingssammanhang ska det också vara en kranskulla. Den här gången heter hon Emelie Sadoux och kommer från Annecy i Frankrike.

Arrangörerna ser att snöskor har långt större betydelse som motion än som tävlingssport. Att använda snöskor gör det möjligt att vandra i naturen även vintertid, med eller utan stavar.

– Alla kan inte åka skidor, säger projektledaren Per Mårthans, som redan är igång med att planera vandringsleder i siljanskommunerna för snöskor.

Det handlar inte längre om gamla tiders snöskor, som påminde om jättelika tennisracketar. Nu är det lätta brädor med snowboardbindning, dubbar och halkskydd.

Sportaffärerna runt Siljan har också hakat på inför vintersäsongen och börjat saluföra snöskor.

– Det är spännande, säger Catrine Funk i en sportbutik. Jag ska absolut prova på själv, bara snön kommer.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sr.se