sexköp

Ingen ålderskoll på datinglinjen

Den 55-årige man från Dalarna som åtalats misstänks för att ha köpt sex av yngre tonårsflickor ska ha tagit kontakt med flickorna bland annat genom en teledatinglinje. Linjen har visserligen åldersgräns men man har svårt att kontrollera om de som ringer verkligen är över 18 år.

– Det här är något nytt för oss utredare. Vi har inte sett det tidigare, säger Per Gunnarsson som har jobbat med utredningen från polisens sida. 

Det går inte att ha koll på om de som ringer in är minderåriga.

– Det är ju inte bra eftersom det är så unga flickor som ringer. Åldern kontrolleras aldrig, säger Per Gunnarsson.

När man ringer till linjen får man tala in en presentation av sig själv. Den övervakas av en växel. Skulle växeln tycka att man låter ung, då får man inte vara med. Men har man väl fått kontakt me någon och börjat prata - ja, då är det fritt att prata om vad som helst.

Ofta handlar det om sex. Helena Åsberg är grundare till linjen. Att den ska ha blivit en plattform för mannen från Dalarna att kontakta tjejer för att köpa sex tycker hon är beklagligt.

– Det har aldrig varit avsikten från vår sida. Om det är något vi kan göra så erbjuder vi all form av hjälp till utredningen, säger Helena Åsberg.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se