Fyra års fängelse för sexköp

Den 55-årige man från Västerdalarna som åtalats för att ha köpt sexuella tjänster av flera unga flickor dömdes i dag av Falu tingsrätt till fyra års fängelse.

Det handlar om en brottslighet som pågått i cirka tre år. Den 55-årige mannen haf fått kontakt med flickorna via en teledatinglinje och internet och han har sen köpt sexuella tjänster av dem vid ett stort antal tillfällen.

Mannen har till vissa delear erkänt det som han anklagats för, men inte allt. Bland annat har han hävdat att han trott att flickorna var äldre än de var.

Falu tingsrätt anser alltså i sin dom i dag att åtalet är styrkt när det gäller brott mot fem av flickorna. Tre av dem är syskon. I det sjätte fallet som handlar om köp av sexuell handling av barn, ogillas dock åtalet.

Mannen fälls för våldtäkt mot barn i två fall, i de fallen har alltså flickorna varit under 15 år när brotten begicks, och det är famför allt barnvåldtäkterna som gör att straffvärdet är högt enligt tingsrätten. Och det råder inget tvivel om att måläganden - särskilt de yngsta flickorna - påverkats mycket negativt av mannens handlingar, skriver rätten i domen.

Den 55-årige mannen är tidigare ostraffad.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista