Gitte Edel jobbar på Balders servicehus i Avesta. Foto: Eva Rehnström
Avesta

Allt fler kommuner inför rökförbud

Majoriteten av länets kommunala arbetsplatser kommer att ha rökfria arbetstid för sina anställda nästa år.

Idag har Avesta tillsammans med Falun, Rättvik, Mora, Orsa, Leksand och Älvdalen rökfri arbetstid för sina kommunanställda. Man får alltså inte röka på kortare raster och pauser utan enbart på sin lunch som är en obetald rast. Man ska heller inte röka i sina arbetskläder om man har sådana eller i direkt anslutning till sin arbetsplats. Men det är en policy som inte uppskattas på alla arbetsplatser. Gitte Edel jobbar på Balders servicehus i Avesta där man haft den rökfria arbetstiden i snart ett år.

- Jag tycker inte om det, man känner sig övervakad, säger Gitte Edel.

Nästa år kommer Borlänge och Hedemora kommun att införa rökfri arbetstid och diskussionen har även funnits i Vansbro och Säter. Men där har det ännu inte lett till något beslut.

I Avesta har kommunen haft policyn sedan i januari i år men även om inte förbudet resulterat i så många färre rökare så har det i alla fall skett en förändring, säger enhetschefen Solveig Hagelin.

- Det röks mindre i alla fall, säger Solveig Hagelin.Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista