Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
avesta

Lönsamma arbetslösa i Avesta

Samhället har tjänat miljontals kronor på att stötta arbetslösa i Avesta. Det hävdar Sven Vikberg på ett analysföretag som granskat projektet Coachingteamet i Avesta.

Coachingteamet är ett projekt i Avesta som ska få personer mellan 20 och 40 år tillbaka till arbetslivet. Fyra coacher från fyra myndigheter (Landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Avesta kommun) ska jobba nyskapande med de 45 arbetslösa i verksamheten.

– Jobbar man långsiktigt och tillsammans så går det snabbare och mer effektivt att få långvarigt arbetslösa tillbaks i egen försörjning, säger Sonja Tiger, en av coacherna.

Trots att Coachingteamet är en dyr verksamhet, de 20 deltagarna som har analyserats har kostat nästan 4 miljoner kronor, så är det alltså ändå en bra affär.

På ett år tjänar samhället 569.000 kronor. På längre sikt, fem år, beräknas lönsamheten till 18,7 miljoner kronor.

--  Genom att de nu har kommit i jobb så har de minskat sin förbrukning av samhällets resurser. Det gör att varje dag som de producerar i stället för att befinna sig i ett utanförskap så är det bra för dem och bra för oss andra som ingår i samhället, säger Sven Vikberg på analysföretaget Payoff.

– Åh, äntligen! Nu kan vi sätta på papper något som vi har känt på oss. Det här är något som vi behöver göra i ännu större skala så att alla som är i behov av samordnat stöd kan få det, säger Åsa Eriksson på Södra Dalarnas samordningsförbund som ligger bakom Coachingteamet.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista