1 av 2
Polisens avspärrningar där värdetransportrånet skedde i Avesta. Foto: Stefan Ubbesen.
2 av 2
Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna. Foto: Stefan Ubbesen
Avesta

Värdetransportrån i Avesta

En värdetransportbil rånades i Avesta vid 18-tiden i går kväll. Flera maskerade och beväpnade män övermannande chauffören och stal både bil och en okänd summa pengar.

Klockan 17.54 kom larmet om ett värdetransportrån i Koppardalen i Avesta. En stor polisinsats sattes igång men är har ingen gripits för rånet. Rikskriminalpolisen är inkopplad och polisen i Dalarna samarbetar med poliskollegor i Gävleborg och Västmanland.

Två män togs dock in till förhör till polisen i Avesta under måndagsnatten då de körde av vägen i hög fart i närheten av rånet. 

– Tid och plats och tidigare brott hos männen gör de intressanta för oss, säger Björn Sundin, vakthavande vid polisen i Dalarna.

Han understryker att männen bara är tagna till förhör och är i nuläget inte misstänkta för något.


– Väktaren fick inga fysiska skador i alla fall men naturligtvis medtagen.

Det är okänt om det avlossades några skott vid rånet, det är också okänt hur mycket pengar rånarna kom över.

– Det fanns ett antal värdeväskor utanför värdetransporten men jag har ingen uppgift om hur mycket pengar det handlar om.

Efter kapningen försvann rånarna från platsen åt olika håll, dels i värdetransporten och dels i en Porsche.

– Porschen är anträffad brinnande i Krylbo strax utanför Avesta inte långt ifrån brottsplatsen.  Värdetransportbilen är anträffad i skogarna mellan Dalarna och Västmanland, mellan Avesta och Norberg.

Porschen var tidigare stulen i Stockholm.  

Hur har rånarna tagit sig vidare från värdetransporten?

– Svårt att säga, om man har haft en flyktbil eller om man har fått panik och sprungit till skogs, det känner vi inte till.

Bland annat ska polisen undersöka en dikeskörd bil vid Spännarhyttan mellan Avesta och Norberg. Om den bilen kördes av rånarna kan polisen i nuläget inte säga.

Sent på måndagskvällen har polisen kvar patruller i södra Dalarna, man tar också hjälp av Rikskriminalpolisen och av polisen i grannlänen Gävleborg och Västmanland. Man följer också upp tips från allmänheten och bedriver så kallad inre spaning.

Ännu är rånarna på fri fot, polisen tror sig veta vilka sorts brottslingar de jagar.

– Det är inga duvungar som ägnar sig åt sådana här brott, de finns säkert i våra register, säger Stefan Dangardt, informationschef vid polisen i Dalarna.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista