Kenneth Olofsson framför en gran som kan ligga pyrt till. Foto: Emma-Karin Björk

Populärt att stjäla julgranar

I var femte hushåll står en stulen julgran. Det visar en undersökning som skogsnäringens gemensamma wepplats, Skogssverige, har gjort.

Hur många granar som stjäls varje år, de vet inte skogägaren Kenneth Olofsson i Borlänge. Men han vet hur resultatet blir. Kvar blir nämligen stubbarna och delar av vissa granar som tjuvarna valt att såga av. För honom innebär granstölderna en förlust på cirka 500 kronor för varje stulen gran.

Bernt Bergström jobbar på polisen Dalarna och han har heller ingen aning om hur många granar som stjäls varje år men han misstänker att det är många.
– Det är nog ett ganska stort mörker antal tror jag, säger Bernt Bergström.

Trots att fängelse ingår i straffskalan för stöld när man stjäl tillräckligt många så har inte polisen resurser för att göra mer än vad man gör idag. 
– Med tanke på de personalresurser vi har så är det inte så att vi kontrollerar alla granar som folk har på sina biltak, säger Bernt Bergström.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista