Bostadsbolag klarar inte brandkrav

Varken Kopparstaden i Falun eller Stora Tuna Byggen i Borlänge klarar de nya brandskyddsreglerna, som börjar gälla den 1 januari.

- Vi hinner inte, säger Annika Stålberg, boservicechef på Kopparstaden

För några månader sedan beslutade Räddningstjänsten Dalamitt, att förtydliga lagen om skydd mot olyckor, som har funnits sedan 2004.

Och Räddningstjänstens beslut innebär bland annat att alla fastighetsägare i kommunerna Säter, Borlänge och Falun minst ska ha en pulversläckare på sex kg.

För flerbostadshus kräver Räddningstjänsten att det ska finnas antingen en pulversläckare på sex kg eller en inomhusbrandpost. Och dessa ska vara monterade på minst vartannat våningsplan.  

Men varken Kopparstaden i Falun, med sina 6 600 lägenheter eller Tuna Byggen i Borlänge, som har 6 000  lägenheter, kommer att  installera ett bättre brandskydd, till den 1 januari.

-- Beslutet från räddningstjänsten kom för sent. Det säger Annika Stålberg, som är boservicechef på Kopparstaden. Hon säger att de först måste inventera lägenheterna och sedan beställa en offentlig upphandling.

Räddningstjänsten Dalamitt kommer inte att göra någon tillsyn hos de stora bostadsbolagen den 1 januari.

Reporter Eva Larsen
eva-larsen@swipnet.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista