landstinget

JA och NEJ till nytt nattavtal

Landstinget Dalarna har efter långa förhandlingar nu slutit avtal med undersköterskorna i fackförbundet Kommunal om ett nytt nattavtal. Det gamla avtalet sades upp för att landstinget måste spara pengar. Sjuksköterskorna i Vårdförbundet däremot, anser att det nya avtalet innebär mer arbete till lägre ersättning och avvisar förslaget.

– Ja, vi har gjort upp med Kommunal. Jag gläder mig över att villkoren för undersköterskorna med flera yrkesgrupper är klara. Det är samtidigt lite sorgesamt att Vårdförbundet inte såg en möjlighet att göra upp på den här nivån, säger landstingets förhandlingschef Lena Lückner.

Runt 2.000 anställda i landstinget Dalarna jobbar nattetid i någon form. Anledningen att landstinget sagt upp deras gamla nattavtal är att det kostat för mycket. Det nya avtalet, som undersköterskorna alltså sa ja till i går innebär försämrade villkor. Försämringar som sjuksköterskorna inte går med på.

– Jag känner en besvikelse över att vi inte lyckades hitta en lösning. Vi säger nej framför allt för att vi inte får en rimlig chans till återhämtning mellan arbetspassen. I förlängningen handlar det om den egna hälsan, men också om patientsäkerheten, säger Stefan Larsson,  ordförande för Vårdförbundet i Dalarna.

Det avtal som landstinget och Kommunal har kommit överens om innebär att de som jobbar enbart natt behöver jobba 30 timmar och 20 minuter för att nå upp till heltid.

Nu när Vårdförbundet säger nej till avtalet innebär det att de får jobba enligt det centrala avtal som finns. Och enligt Lena Lückner är det ett avtal som innebär ännu sämre villkor än landstingets nya avtal.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se