Svea Hovrätt

Resning för Thomas Quick

Svea hovrätt beviljar Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han numera heter, resning i målet om mordet på israelen Yenon Levi i Rörshyttan utanför Hedemora 1988. Nu blir det en ny rättegång.

Thomas Quick har i sex olika rättegångar fällts för att ha mördat åtta personer. Han har dessutom i polisförhör erkänt över 20 mord. 

Det senaste året har han dock tagit tillbaka samtliga erkännanden och det har han gjort i TV-program av SVT-journalisten Hannes Råstam.

Det har lett till en resningsansökan för mordet på den israeliske studenten Yenon Levi. Han hittades död på en skogsväg i Rörshyttan i Hedemora för 21 år sedan.

Thomas Quick dömdes 1997 för det mordet av dåvarande Hedemora tingsrätt.

Nya uppgifter
Svea Hovrätt har gått igenom det material som Thomas Quick lagt fram i resningsansökan och hovrättspresidenten Fredrik Wersäll säger att det har kommit fram så mycket nytt att det är rimligt att skuldfrågan prövas igen.

– Tingsrättsdomen byggde helt på tillförlitligheten hos Sture Bergwalls, tidigare Thomas Quicks, uppgifter. Det fanns ingen teknisk bevisning och ingen stödbevisning, säger Fredrik Wersäll.

Fredrik Wersäll säger att det framför allt har kommit fram uppgifter om centrala delar av händelseförloppet vid det påstådda mordet.

Beviljade resning
Hovrätten framhåller också att ett läkarutlåtande om överensstämmelsen mellan Thomas Quicks uppgifter och den mördades skador inte redovisades för tingsrätten. Hovrätten anser därför att det finns synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om ansvar.

– Det var ett svårt beslut. Det ska vara en hög tröskel som man ska över innan man beviljar resning men vi har bedömt att den tröskeln har passerats i detta fall, säger Fredrik Wersäll.

Fler ansökningar
Rättegången kommer att hållas i Falu tingsrätt eftersom Hedemora tingsrätt är nedlagd.

Torsdagens beslut i hovrätten innebär också att Quick kommer att ansöka om resning även för  de övriga sju mord som han dömts för.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista