Geolog Per Aronsson var gruvchef i Grängesberg i många år. Foto: Stefan Ubbesen
GRÄNGESBERG

Ingen malmbrytning utan stabilitet

Det kan bli aktuellt att öppna järnmalmsgruvan i Grängesberg igen men förre stadsgeologen Per Aronsson säger att malmen då måste brytas på ett sådant sätt att stabiliteten i marken inte riskeras.

Det är företaget Grängesberg Iron AB som har långt gångna planer på att börja bryta malm igen inom några år. Det stora problemet om företaget tömmer den vattenfyllda gruvan är stabiliteten.

– Stabilitetsproblem har funnits i Grängesberg under lång tid, säger geologen Per Aronsson, tidigare gruvchef i Grängesberg.

Han berättar om ett stort skalv i Grängesberg 1974 som har kopplats samman med en förkastning som löper genom centrala Grängesberg.

Gruvan stängdes 1989 stänges och i samband med det gjordes en utredning av hur gruvan kunde påverka stabiliteten i området.

Det utredarna kom fram till att sedan gruvan vattenfylldes så har vattnet fungerat som en mothållande och stabiliserande kraft.

– Ska man bryta malmen i framtiden så måste man alltså visa på att man kan bryta malmen på ett sådant sätt att man inte riskerar stabiliteten, säger geologen Per Aronsson.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista