Thomas Quickmålet

Svårigheter vid ny rättegång

Det kan finnas stora svårigheter med att ta upp ett 22 år gammalt mordfall igen. Det framhåller Lars Eklycke, som är chef för Falu tingsrätt, som nu får ansvaret för att ta hand om den resning, som Thomas Quick fått ifråga om morddomen på en ung israel.

Domen för mordet på israelen Yenon Levi kom 1997. Men det var redan 1988, som den unge israelen mördades. Han hittades i Rörshyttan utanför Hedemora.

– Normalt går det inte att rubba på en dom som vunnit laga kraft, förklarar Lars Eklycke. Men det här är ett väldigt speciellt fall.

– Det handlar om en person som dömts för åtta mord, mycket på grund av sina egna erkännanden, som sedan tas tillbaka. Bara det är en ovanlig situation.

Målet om mordet på Yenon Levi avgjordes vid Hedemora tingsrätt. Då den nu är nedlagd, blir det Falu tingsrätt, som får ta över sedan Thomas Quick nu fått resning.

Nu ska en åklagare väljas. Om åklagaren då fortfarande vill att tingsrätten ska döma Quick för mordet, så måste bevisen gås igen och läggas fram för tingerätten igen. Det blir då en helt ny rättegång, från början till slut.

– Det ska nu bli intressant att se hur åklagarsidan kommer att agera, säger Lars Eklycke.

– Om åtalet vidhålles, vilken bevisning kommer då att åberopas?

– Att ta upp efter 22 år gammalt mordfall kan ju ha sina sidor, flera av vittnena ,exempelvis, är säkert inte längre tillgängliga.

Emma-Karin Björk
emma.karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista