1 av 3
Landshövding Maria Norrfalk
2 av 3
Meny från Gåsamiddag i residenset 14 november 2009
3 av 3
Meny från middag i residenset 14 maj 2008

Länets hövding kostar miljoner

Dalarnas landshövding kostar skattebetalarna 4,3 miljoner kronor varje år. Den ekonomiska krisen har inte tvingat Maria Norrfalk att dra ned på varken resor eller representation.

Maria Norrfalk tjänar nästan 84.000 kronor i månaden. Till sitt förfogande har hon en sekreterare, en privatchaufför som kör henne till olika uppdrag, och en husfru som sköter residenset och middagsbjudningarna där.

– Att vara landshövding innebär att vara chef för myndigheten länsstyrelsen. Och den andra delen är att vara länets hövding, säger landshövding Maria Norrfalk.

Måste det göras med oxfilét och fina viner?
– Det är ganska få tillfällen man har den typen av middagar. Kungen eller en minister kommer hit. Eller en annan person så man på något sätt vill högtidlighålla tillfället med en middag.

Totalt kostade det skattebetalarna över 4,3 miljoner förra året att ha landshövdingen i Dalarna. Bara representationen kostade 236.000 kronor.

– All representation har en mening. Det kan vara att man vill samla olika intressen för att diskutera en fråga och komma framåt, säger Maria Norrfalk.

På de flesta håll i samhället kräver den ekonomiska krisen besparingar och allmän återhållsamhet. Det gäller även länsstyrelserna.

– Den representation jag har är modest. Och självklart har jag en husfru som mycket klokt väljer råvaror på ett sätt som gör att det blir bra kostnader.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista