Foto: Scanpix
Vargjakten

Vargskyttarna får kritik

En del av de som jagade varg i helgen var inte tillräckligt bra skyttar. Det menar bland annat länsstyrelsens besiktningsman Viggo Nielsen efter att ha hämtat de fällda vargarna som sedan skickades vidare för obuktion.

Viggo Nielsen vill ha ett bättre krav på skjutning och använder en av alfahannarna som sköts i buken som exempel. Han menar att det inte spelar någon roll vilket djur det handlar om, inga djur ska behöva lida i onödan.

- Djuren ska dö med ett snabbt och effektivt skott jämfört med att de ska behöva gå skjutna i flera kilometer. De ska inte behöva plågas, säger han.

Viggo Nielsens kritik handlar också om att det gick alldels för hetsigt till och hoppas nu att man inför skjutkrav liknande de krav som finns vid både björn- och älgjakt.

Rättviks kommunalråd Jonny Jones, c, deltog själv i vargjakten. I en debattartikel framför han en annan syn på saken, och uppmanar folk att inte låta känslorna styra.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista