Joel Peclard. Foto: Eva Rehnström

Fler dör i bränder i Dalarna

Antalet omkomna i bränder i Dalarna ökar och jämfört med hur det ser ut i resten av landet dör fler i bränder i Dalarna än någon annanstans.

Det är alltså fler som skadas och omkommer i olyckor utanför storstäderna.  I Sverige dog drygt en person i snitt per 100 000 invånare förra året. Här i Dalarna dog nästan tre personer i snitt förra året.

Leif Andersson är verksamhetsledare för brandskyddsföreningen i Dalarna och han oroas också av siffrorna även om han inte riktigt har någon förklaring till varför det är så att dalarna sticker ut jämfört med riksgenomsnittet.

- Det är en oroande utveckling och någonting som vi måste försöka göra någonting åt, säger han.

Joel Peclard jobbar på Räddningstjänsten Dalamitt. Han menar att informationen om hur viktigt det är med brandvarnare och brandsläckare bara når en liten klick av invånarna i Dalarna.

- Det är de som är intresserade som svarar tillbaka på informationen, men det här är en fråga för alla medborgare. Bränder kan drabba alla och inte bara de som är intresserade.


Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".