VARGJAKTEN

Vargarna obduceras i Uppsala

Nu har nio vargar, som skjutits i samband med licensjakten i Dalarna, kommit in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA i Uppsala.

SVA är den enda veterinärkliniken i Sverige som tar emot vargarna för obduktion och de nio vargarna från Dalarna har fraktats dit med lastbil.

Henrik Uhlhorn är biträdande statsvetrinär på SVA och han jobbar nu för fullt tillsammans med en arbetsgrupp av obducenter, tekniker och röntenpersonal för att börja undersökningen av de skjutna kropparna.

– Det vi håller på med nu är att vi röntgar kropparna för att vi ska se om de har gamla skottskador och så bedömer vi hur de är skjutna nu, säger Henrik Uhlhorn.

Han berättar att de döda vargarna sedan kommer att genomgå en hälsoundersökning för att de vill se hur vargarna mått.

– Vi letar sjukliga förändringar, se vilket hull de har. Dels för forskningsändamål, dels för genetisk analys och för att titta om de är bärare av smittämnen, framförallt parasiter.

Enligt ett beslut måste vargen som skjutits i samband med licensjakten lämnas in till länsstyrelsen eller SVA inom fem arbetsdagar efter att de skjutits, eftersom man vill kunna ta till vara på skinnet.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".