VARGJAKTEN

Fem vargar obducerade

Obduktionen av de vargar som sköts här i Dalarna under licensjakten har startat på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.

Hittills har fem av de 27 vargar som skjutits sedan vargjakten startade i lördags obducerats på SVA. Nästa vecka räknar veterinärerna med att bli klara.

Vi gör våra regelrätta undersökningar precis som vi gör med alla andra döda djur vi får in. Skillnaden är att det här är friska djur, säger Jonas Malmsten, statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Varför är det viktigt att vargarna obduceras?

– Vårt uppdrag är att hålla koll på befintliga och framtida sjukdomar hos våra vilda djur. Vi ser det här som ett gyllene tillfälle att ta en massa prov på djur som vi inte har så många av. Det är värdefullt ur många synvinklar.

Resultaten av obduktionerna kommer bland annat skickas till Naturvårdverket som kommer att sammanställa resultaten av årets vargjakt.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".