Vargjakten

Blandade känslor för vargen

Vargen är ett djur som väcker mycket starka känslor. Det märks bland annat på tidningarnas insändarsidor, inte minst efter den licensjakt som varit.

Linda Thelin är biolog på Rovdjurscentret De fem stora i Järvsö och hon berättar att vargen alltid har varit ett väldigt mytomspunnet djur som har väckt starka känslor och att den finns med i många sagor, till exempel Rödluvan och vargen.

- I många kulturer ses vargen som en symbol för ondska och olycka men samtidigt så är den i andra kulturer en symbol för styrka, slughet och jaktskicklighet, säger Linda Thelin.

Varför tror du att vargeen väcker så oerhört starka känslor?

- De lever och jagar i flock - kanske är det just det som är skrämmande och väcker många negativa känslor.

Vad gäller de positiva känslorna tror Linda Thelin att människor tittar på samma faktorer som även kan väcka negativa känslorna, nämligen att vargen lever och jagar i flock.

- De är en slags kärnfamilj. De kommunicerar med varandra och hjälps åt för att uppfostra valpar och det väcker nog empati hos många, säger hon.Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".