Fler företag gick i konkurs

155 företag i Dalarna gick i konkurs under förra året och det är det högsta antalet under de senaste fem åren, enligt affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Antalet konkurser inom Dalarnas näringsliv har ökat med elva procent och det är en lägre ökning än i landet som helhet.

155 företag i Dalarna gick i konkurs under förra året och det är en ökning med elva procent jämfört med år 2008, och med hela 50 procent jämfört med år 2007.

Men ändå har länets näringsliv klarat sig förhållandevis bra genom den ekonomiska krisen och lågkonjunkturen jämfört med en del andra län.

I Kalmar län har till exempel företagskonkurserna mer än fördubblats sen 2008 och i hela landet rör det sig om det om en ökning med 25 procent.

I elva av Dalarnas femton kommuner har antalet företagskonkurserna undet det år som gått ökat eller hållit sig oförändrat.

Och nästan var femte konkurs i länet har skett i Falun, där 29 företag tvingades ner på knä under fjolåret.

De kommuner där företagskonkurserna minskat är Ludvika, Gagnef, Mora och Älvdalen.

För det här året tror UC på en fortsatt ökning av konkurserna men den beräknas för landet som helhet stanna vid cirka fem procent. Men en osäkerhetsfaktor är de cirka 5 000 företag som i fjol fick ett års uppskov

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista