Falun

Många företag vill nyanställa

Hälften av företagen i Falun med över nio anställda planerar att nyanställa. Det framgår av  Falubarometern 2009 som kommunens näringlivskontor står bakom.

Enkäten Falubarometern har skickats ut till cirka 1 100 företag med upp till 50 anställda. Närmare 60 procent har svarat och av svaren kan man bland annat utläsa att drygt hälften av företagen har tillväxtambitioner.

Men samtidigt visar resultaten att det är färre Faluföretag i dag som vill växa än vad det var 2006 då en liknande undersökning gjordes. De vanligaste orsakerna till det är är den rådande lågkonjunkturen, ägarnas höga ålder och problemen med att lösa generationsskiftena i företagen.

Dessutom väljer många företag att arbeta i nätverk och köpa tjänster från andra företag i stället för att själva växa och nyanställa.

I enkäten har företagarna också getts tillfälle att ange vad som krävs för ett gott näringslivsklimat i Falu kommun. Bland annat önskar de sig fler alternativ för mark och lokaler.

Boendemiljö, skola och barnomsorg sägs vara viktiga när företag funderar på etableringar, och snabbare kommunala handläggningstider och mindre byråkrati är också något som företagarna efterlyser.Mats Åkergården
mats.akergarden@se.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".