Säter

Arkeolog vill utforska Jönshyttan

En spjutspets och en husgrund från 1500-talet har hittas i Jönshyttan i Säter. Nu har en arkeolog bett om tillstånd hos Länsstyrelsen för ytterligare utgrävningar.

Tidigare utgrävningar i marken har visat att det finns rester av en stor medeltida gård i Jönshyttan i Säter. Vid utgrävningar har man bland annat hittat en spjutspets av järn som användes på tidigt 1500-tal.

Nu vill en professor i arkeologi undersöka marken vidare under försommaren 2010. Husgrunden som hittats är troligtvis en gård som bergsfogden Stig Hansson, Barbro Stigsdotters far som enligt legenden räddade Gustav Vasa ner i dasset i Ornäs, bodde i på tidigt 1500-tal. Tanken är att utgrävningarna i Jönshyttan i Stora Skedvi, ska ge en inblick i hur människor levde där och då.

Säters kulturnämnd och skolor, hembygdsförening i Säter, Dalarnas museum och Mittuniversitet ska alla vara med i den planerade arkeologiska utgrävningen till försommaren 2010.

Beslut om tillstånd till utgrävning kommer först att tas någon gång nästa år av Länsstyrelsen Dalarna.Lisa Linder Lindberg
lisa.linder-lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista