Carin Anagrius, läkare på STD-mottagningen på Falu lasarett. Foto: Eva Rehnström

Klamydian minskar något

Allt färre smittas av könssjukdomen Klamydia, enligt Smittskydds-institutet. I dalarna smittades cirka 200 personer färre 2009 jämfört med året innan. 

I dalarna smittades cirka 1300 personer 2009, vilket är en liten minskning sedan 2008 då cirka 1500 personer smittades.

Trots minskningen av antalet Klamydiasmittade personer är läkaren Carin Anagrius långt ifrån nöjd.
– Absolut inte, kurvan går fortfarande inte nedåt om man tittar längre tillbaka än tre år, säger hon.

Det högsta antalet smittade personer med Klamydia uppmättes 2007 då hela 2446 smittades i länet. Förra året sjönk siffran till cirka 1500 och i år till cirka 1300 men tittar man längre tillbaka så är det inte färre som smittas varje år.

Alkohol i samband med sex med okända personer är det främsta orsaken till att smittspridningen fortsätter hålla i sig, säger Carin Anagrius, som tror att enda sättet att få ned antalet smittade är ett långsiktigt arbete där man informerar om riskerna.

Att helt få bort Klamydian är orealistiskt men att åtminstone få ned antalet smittade till ett par hundra per år är ett mål som borde gå att uppnå, säger Carin Anagrius som är läkare på STD mottagningen på Falu lasarett.

Eva Rehnström
eva.rehnstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".