1 av 2
Hanna Lundin från miljökontoret i Falu kommun
2 av 2
FALU KOMMUN:

Kräver åtgärder på sopstationerna

Flera kommuner är missnöjda med hur återvinningsstationerna sköts och Falu kommun kräver förbättringar på flera punkter.

Edwin Järnberg sorterar ofta skräp vid återvinningsstationen i Norslund i Falun. Där är det alltid fullt i containrarna och det ligger skräp slängt runtomkring på stationen.

– Jag har inte varit hit en enda gång och det har varit rent, säger Edwin Järnberg.

Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen som har ansvaret för återvinningsstationerna. Företaget ska sköta tömningen, ansvarar för hur det ser ut där man sorterar och de ska informera om vart man ska ringa när det är fullt.

Tillsynen av stationerna sköter miljöförvaltningarna på kommunerna. Dalanytt har pratat med flera som arbetar på kommunernas miljökontor som är missnöjda med hur Förpacknings- och tidningsinsamlingen sköter stationerna.

– Det är viktigt att det är lätt för folk att sortera, säger Hanna Lundin som jobbar på miljöförvaltningen i Falun.

Nu har Falu kommun gått så långt i sin kritik att de skickat ett brev till Förpacknings- och tidningsinsamlingen och krävt en åtgärdsplan.

Det handlar om att skräpet ska tömmas oftare, att informationen vid stationerna ska bli bättre och att stationerna ska handikappanpassas.

Vad John Strand, VD för Förpacknings- och tidningsinsamlingen, har att säga i frågan hör du i Tolvåtie under tisdagen.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".