Älvdalen

Två gymnasium slås ihop till ett

Skolinspektionen gav idag klartecken till att den kommunala gymnasieskolan i Älvdalen och landstingets naturbruksgymnasium ska slås samman till ett enda fristående gymnasium.

Älvdalens kommun och Landstinget är i dag huvudmän för de två skolor som utgör Älvdalens Utbildningscentrum. Men i fortsättning kommer Älvdalens Utbildningscentrum att bedrivas som en fristående gymansieskola i form av ett aktiebolag med kommunen och landstinget som ägare.

Skolans profil blir yrkesubildningar inom skog, turism, hotell och restaurang och industri plus studieförberedande utbildningar inom samhällsvetenskap.

Den här typen av förändring där ett aktiebolag tar hand om utbildningarna innebär bland annat att elever från hela landet får möjlighet att gå på skolan.

Skolinspektionens beslut i dag ger frigymansiet i Älvdalen rätt till bidrag från och med nästa läsår. Och Älvdalens Utbildningscentrum AB planerar enligt sin ansökan att verksamheten ska komma i gång i full skala redan då.Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".