Vargdebatten

Vargarna som sköts var friska

De allra flesta vargarna som sköts under licensjakten har nu obducerats på Statens veterinärmediska anstalt i Uppsala, SVA. Det kan dröja ett tag innan alla resultat är klara, men redan nu står det klart att de vargar som sköts var friska.

Jonas Malmsten är biträdade statsveterinär på SVA och han berättar att det var varierande ålder på vargarna som sköts, att alla var i fin kondition och hade väl utvecklad muskulatur. Där fanns inte heller några specifika sjukliga eller allvarliga förändringar som kunnat påvisas hittills.

Huruvida vargarna var inavlade ska undersökas härnäst.

- En del sjukliga förändringr har påvisats under åren och de skulle kunna kopplas till inavel men den kopplingen med vargarna som sköts nu är inte gjord ännu så det arbetet återstår, säger Jonas Malmsten.

Om vargarna dött snabbt och smärtfritt är ingenting som Jonas Malmsten kan svara på eftersom vargarna var flådda när de kom in.

- Om flera skott skulle påvisas i en varg så kan vi inte avgöra vilken av kulorna som kommit först, säger han.

- Detta är något som får diskuteras längre fram när alla resultat är sammanställda. Alla obduktionsrapporter kommer att skickas till naturvårdsverket och sedan får man ta ställning till hur man ska använda det materialet och den informationen, säger Jonas Malmsten.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".