Falun

VD möter kritik om sopstationer

Flera kommuner är missnöjda med hur återvinningsstationerna sköts av förpacknings och tidningsinsamlingen. Men John Strand som är VD på Förpacknings- och tidningsinsamlingen förstår inte kritiken.

- Vi delar inte den uppfatningen - vi tycker att vi har ett sätt som både vi och kommunerna brukar säga fungerar bra i samband med att vi har våra årliga samråd, säger John Strand.

Kritiken handlar om fulla behållare och att det är skräpigt på stationerna. Flera personer på miljökontoren och kommunerna i Dalarna som Dalanytt pratat med är missnöjda med hur återvinningsstationerna sköts.

John Strand menar att han har hört om det här tidigare. Men han tar det egentligen inte på så stort allvar för han menar att det handlar om att kommunerna vill ha ansvaret själva för återvinningsstationerna.

- Det har varit en pågående debatt mellan producenter och kommuner om vem som ska vara ansvarig för den här verksamheten.

Falu kommun har nu gått så långt i sin kritik att den skickat ett brev till de ansvariga och krävt en åtgärdsplan. Men John Strand menar att det brevet grundar sig på en plan som inte går att överföra på Falu kommun eftersom allt är missförstånd. Han tycker att samarbetet fungerar bra.

- Det ser väldigt olika ut i kommunerna och därför så måste man i varje enskild kommun göra en samlad bedömning. Det sägs att vi inte har nån handlingsplan färdig men vi har haft en löpande dialog med Falu kommun hela det här året, säger John Strand.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".