Orsa

Hoppas på att få ta över tjärfabrik

Det finns fortfarande en chans att byborna i föreningen Berglunds tjärfabrik kan få ta över den gamla fabriken i Skattungbyn utanför Orsa för att göra den till museum.

Detta trots Kammarkollegiets avslag.

Ulf Löfwall är länsantikvarie i Dalarna och han menar att beslutet från Kammarkollegiets inte går att överklaga men att en ljusning skulle kunna vara om man kan finna en förändring i den förutsättning som ligger till grund för kammarkollegiets beslut, det vill säga ekonomin.

- Kanske om man kan finna en ekonomi för framtiden, om till exempel någon annan ställer sig bakom föreningen, som närmast kanske Orsa kommun, säger Ulf Löfwall.

Av de antikvarier och den museiintendent som bedömt kulturvärdet av fabriken tycker alla att föreningen borde få ta över. Kammarkollegiet tyckte också att fabriken har ett stort kulturellt värde men såg inte att föreningen hade de ekonomiska resurser som krävs för att förvalta den. Detta håller varken Ulf Löfwall eller Göran NK Torin som är orförande i föreningen Berglunds tjärfabrik, med om.

- Vi har ju hela byn och folk kan jobba ideellt, säger Göran NK Torin.

- Kostnaden kanske inte blir så jättestor om föreningen får stöd från de insatser som behövs, säger Ulf Löfwall.Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".