DALA-JÄRNA

Uppehållstillstånd på udda väg

Det krävdes ett kort besök i Norge för att Aylan Saleh och hans familj i Dala-Järna skulle få uppehållstillstånd i Sverige.

Efter sju års kamp har Aylan Saleh och hans familj fått beskedet att de får leva och arbeta i Sverige. Men sättet de fick uppehållstillståndet på är ovanligt.

De reste precis över gränsen till Norge och sökte arbetstillstånd i Sverige därifrån. Familjen bevisade för Migrationsverket att de varit i Norge med hjälp ett fotografi från gränsen.

Johan Rahm arbetar på Migrationsverket och han har aldrig tidigare hört talas om att det har gått till så här, men han säger att det har gått korrekt till.

– Regelverket säger att man inte får ansöka om arbetstillstånd inne från Sverige utan man måste ha det ordnat innan man reser in i Sverige, säger Johan Rahm på Migrationsverket.

– Det låter otroligt bra att den här familjen har fått sitt uppehållstillstånd och den tryggheten det kan innebära, säger Johan Rahm.

Lena-Maria Busk
lena-maria.busk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".