Untorparn

Två dömda tre friade för björndöd

Två jägare, varav en från Orsa, dömdes i dag för jaktbrott i samband med att forskningsbjörnen Untorparn sköts för åtta år sedan.

I dag kom Svea Hovrätt med sin andra dom i det infekterade målet om björnen Untorparn i Orsa som sköts sommaren 2001. Björnen ingick i ett forskningsprojekt och hade hunnit bli 30 år.

Tre av de fem åtalade friades, medan två fälldes för jaktbrott, därav en Orsabo. Men de två som fälldes slipper påföljd eftersom det är mer än åtta år som brottet begicks.

I Mora tingsrätt dömdes alla fem - två från Orsa och tre från Gävleborg -  till fängelse i tre månader, däremot friades alla fem när målet första gången kom i upp i hovrätten.

Knäckfrågan har varit om Untorparn sköts vid en åtel eller på den plats björnen påträffades död. En annan fråga är om Naturvårdsverkets förbud mot åteljakt är att betrakta som jaktbrott rent juridiskt.

Det är Högsta Domstolen som beslutat om en ny prövning i hovrätten.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".