Diyar Cicek och Linnea Estman på Hälsinggårdsskolan i Falun. Foto: Johannes Rosendahl.
falun

Fyrverkerier urartade inne i skola

Sedan vårterminen startade har det varit oroligt på Hälsinggårdsskolan i Falun. Elever har haft med sig smällare och fyrverkerier och fyrat av dem inne i skolan.

– Man har hört att det har tjutit till och aktat sig. Det har känts lite jobbigt, säger Linnea Estman som går i högstadiet på Hälsinggårdsskolan.

Två toaletter har sprängts sönder. Vid flera tillfällen har smällare och raketer detonerat kring eleverna i korridorerna. Och raketer har kastats in i klassrum där lektioner pågått.

Men enligt rektor Tim Guinane är problemen över nu:
– Det blev en reaktion från elever och personal för att få stopp på det här, säger han.

Skolan har agerat genom att ta kontakt med föräldrar till de elever som på ett eller annat sätt funnits eller iakttagits i närheten av händelserna. Problemet har tagits upp och diskuterats i samtliga klasser.

Enligt rektorn har enskilda samtal genomförts och kommer att fortsätta i ett förebyggande syfte.

Trots att störningarna pågick i flera dagar tycker Tim Guinane inte att skolan har några problem.

– Vi har 500 elever. De har raster på olika tider. Det finns vuxna ute i korridorerna, men inte i varje del av skolan under varje minut.

– Det var lite drygt i början. Det kunde komma smällare farande. Men det är bra att lärarna har rett ut det nu, säger eleven Diyar Cicek.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".