Elisabet Franson, hälso-och sjukvårdsdirektör. Foto: Johannes Rosendahl

Piller populärare än motion

Motion är många gånger bättre än medicin det visar forskning. Ändå lyckades inte Landstinget Dalarna med sin målsättning, att fördubbla antalet recept på fysisk aktivitet förra året.

Men någon ökning blev det inte för Landstinget Dalarna. Tvärtom så minskade antalet recept på fysisk aktivitet förra året.  Men Elisabet Franson, hälso-och sjukvårdsdirektör, är ändå inte besviken.
– Visst hade det varit rolig om vi sett en ökning men resultatet visar ändå att alla enheter inom landstinget skriver ut.

Fysisk aktivitet på recept, så kallade FaR-recept, har funnits i många år. För forskning visar tydligt att i många fall så är motion bättre än läkemedel. Men hos många läkare är det vanans makt som styr, och dem skriver ut recept på piller i stället för recept på motion.
2008 skrevs det ut nästan 900 FaR-recept i Dalarna. Den siffran skulle alltså dubblas.
Men minskade i stället till drygt 700 förra året
– Läkemedel är dyra och fysiskt aktivitet är nästan gratis så det klart att det inte är bra men om vi kan mäta att folkhälsan blivit bättre då är jag nöjd, säger Elisabet Franson, hälso-och sjukvårdsdirektör.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".