1 av 3
2 av 3
3 av 3
Branden i Fäggeby fick ett snabbt förlopp. Foto: Peter Dahlqvist

100 grisar innebrända i stor brand

uppdaterad 15.40

Orsaken till storbranden i Fäggeby på onsdagsförmiddagen kan vara hö som ramlat ner på ett varmt avgassystem på en traktor. Omkring 100 grisar brändes inne vid branden.

Polisen i Dalarna har börjat en undersökning av branden, men de misstänker inget brott utan att brandorsaken var nedfallande torrt hö på en varm motor.

Vid den omfattande ladugårdsbranden på Hjortgården i Fäggeby i Stora Skedvi på onsdagsförmiddagen den totalförstördes ladugården och det fanns ett tag också risk för att den skulle sprida sig till andra byggnader.

Branden upptäcktes strax efter nio på förmiddagen och spred sig snabbt. På gården fanns det 260 grisar. En del av dem han man få ut, men cirka 100 innebrändes alltså.

När räddningstjänsten kom fram var ladugårdsbyggnaden i stort övertänd och kunde inte räddas. Det fanns också risk för att elden kunde spridas till andra byggnader, men det kunde förhindras.

Eftersläckning

Branden bekämpades av räddningstjänst från Hedemora, Borlänge, Stora Skedvi och Gustafs.

– Det är en av de större bränder vi haft på senare tid, säger Rune Masés vid räddningstjänsten DalaMitt till Dalanytt.

Ingen människa har skadats vid branden. Man räknar nu med en eftersläckning i något eller några dygn.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".