Orsa

Grönklitt gör nytt stort campingköp

Orsa Grönklitts VD Torbjörn Wallin bekräftar att bolaget vill köpa Gustavsviks camping i Örebro.

Politikerna i Örebro tar inriktningsbeslut om en försäljning under fredagen.

- Det är en av Sveriges största och finaste campinganläggningar med cirka 600 000 besökare om året, säger Orsa Grönklitts VD Torbjörn Wallin.

Köpesumman blir 36 miljoner kr. Sedan kommer det följdinvesteringar i anläggningarna.

Politisk strid

Gustavsvik innehåller också ett förlustbringande äventyrsbad, men det ingår inte i köpet.

I Örebro är affären omtvistad. De moderatledda majoriteten vill sälja. Oppostionen med Socialdemokraterna i spetsen är tveksamma.

Orsa Grönklitt har förutom stora investeringar i skidanläggningen och björnparken på hemmaplan under senare år köpt flera andra anläggningar i Dalarna, bl a Tomteland i Mora och Enåbadets Camping i Rättvik. I Rättvik har bolaget också byggt simhall.

Var går gränsen för bolagets expansion?

- Ja säg det, säger Torbjörn Wallin. Vi räknar med att expandera med ett sånt här köp om året.

dalanytt@sr.se

Orsa Grönklitt AB

Historia: 1965 startade Orsa kommun Fritidsbolaget som senare ändrade namn till Orsa Grönklitt AB. Samtidigt byggdes de första skidliftarna i Grönklitt. 1986 öppnades björnparken. 2005 privatiserades bolaget.

Ägare: 20 % av aktierna ägs av Orsa kommun, 15 % av statliga Sjätte AP-fonden, 13 % av Nils Skoglund AB, 6 % av Orsa Besparingsskog och 46 % av 298 privatpersoner och företag i Orstatrakten. 

Verksamhet: Grönklitts skidanläggningar med utförs- och längdåkning och boende, Orsa Björnpark, Orsa Camping, Orsa Bowling, Enåbadets Camping med simhall (Rättvik), Siljansbadets Camping (Rättvik), Sagolandet Tomteland (Mora).

Omsättning: 116 miljoner kr (+29%)

Källa: Senaste årsredovisningen för Orsa Grönklitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".