Fler rån med skjutvapen i Dalarna

Antalet rån med skjutvapen ökade med 100 procent förra året jämfört med föregående år. Det visar statistik från brottsförebyggande rådet.

Det är är en skrämmande utveckling, menar Ann Lidman som är ombudsman på fackförbundet Handels i Borlänge.

- Vi tycker att det är fruktansvärt att våra medlemmar ska behöva råka ut för det här för det är absolut inte acceptabelt, säger hon och beskriver att många är olika och rädda.

Under 2008 användes inget skjutvapen alls i samband med rån mot butik enligt Brottsförebyggande rådet och förra året användes det vid tolv tillfällen. Det är i Avesta och Hedemora som de flesta av de väpnade rånen skedde.

- Det är anmärkningsvärt och vi vill bryta den här trenden, säger Sve-Åke Petters som är presstalesman vid Polisen Dalarna.

Är det här en bekräftelse på att rånen har blivit grövre?

- Det är klart att så fort ett skjutvapen är inblandat så räknas det till grovt och mycket grovt. Det framkallar rädsla och följdverkningar hos de utsatta, säger han.



Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".