Nya vargar ska flyttas till Dalarna

Utländska vargar österifrån ska flyttas till Sverige och vargar från renbetesområdena i norra Sverige ska slussas ner till Mellansverige. Det uppdraget har Jordbruksverket nu fått av miljöministern Andreas Carlgren, som därmed hoppas att inavel i vargstammen därmed ska förhindras.

Det handlar om högst 20 vargar.

I den utvärdering, som nu görs av vargjakten, ska regeringen också undersöka om det behövs 12 000 jägare för att fälla 27 vargar och om jakten var tillräckligt selektivt, så att de genetiskt friskaste individerna skyddades.

En grupp forskare vid lantbruksuniversitetet, framhåller idag att de inte anser licensjakten på varg är försvar, mot bakgrund av de internationella åtaganden Sverige har att skydda hotade arter.

– Sverige som är ett av Europas mest glesbefolkade och välmående länder måste ha råd och möjllighet att hysa en livskraftig vargstam, framhåller forskarna.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista