Arbetsmarknaden

Uppsagda tjänstemän fick jobb

Fyra av fem uppsagda tjänstemän i Dalarna fick nytt jobb under 2009.

Det här framgår av arbetsmarknadsstatistik som Trygghetsrådet presenterar i dag. Trygghetsrådet ägs av Svenskt Näringsliv och den fackliga organisationen PTK. Rådet hjälper uppsagda tjänstemän till nytt arbete.

Under det förra året var trycket stort på Trygghetsrådet. I Dalarna var det över 550 uppsagda tjänstemän som sökte hjälp. Det är mer än en fördubbling jämfört med år 2008.

Andelen som går vidare till nytt arbete är fortfarande hög, närmare 80 procent - detta trots lågkonjunktur och finansiell kris. Jämfört med förra lågkonjunkturen har genomsnittstiden för att få nytt jobb minskat från ett år till sju månader.

Högre lön

Av tjänstemännen som Trygghetsrådet i Dalarna hjälpte under förra året fick 72 procent en ny anställning. Sju procent startade eget företag.

Många av tjänstemännen i länet som blivit uppsagda hittade dessutom nya kvalificerade och fasta jobb med bra löner.

- Ofta är lönerna till och med högre än på den förra tjänsten, säger Leif Jonsson som är regionchef för Trygghetsrådet i Dalarna.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista