Västerdalsbanan

Brist på dieseltåg ställer till det

Följetongen med inställda tåg på Västerdalsbanan fortsätter. Idag har fyra av nio avgångar ställts in och ersatts med buss på grund av bristen på dieseltåg.

Vänsterpartisten och lokföraren Leif Lindström i Borlänge har länge kämpat för en elektrifiering av banan. Han menar att situationen idag är ohållbar och liknar den vid ett lotteri.

- Om Västerdalsbanan ska överleva måste man bestämma sig för att satsa och framförallt måste banan elektrifieras eller så måste man fatta ett beslut om att lägga ner banan.

Han tror att en elektrifiering av banan skulle innebära sänkta kostnader och en högre driftsäkerhet.

- Det senare är viktigt för som resenär måste man veta om tåget kommer eller inte annars får man klä sig varmt och se till att man har en bussbiljett som en slags reserv, och det sänker hela järnvägsbranschens förtroende, säger Leif Lindström.

Att elektrifiera banan skulle kosta ungefär 500 miljoner kronor.

Är det ekonomiskt försvarbart med tanke på att passagerarunderlaget i Västerdalarna är ganska begränsat?

- Slår man ut det på en längre tid som man oftast gör när dte handlar om infrastruktur så är det inga stora pengar.

- Även de som bor i Västerdalarna måste ha en fungerande samhällsservice och i det ingår en fungerande kollektitrafik, säger han.

Leif Lindström vill nu att Dalapolitikerna ska bestämma sig.

- Antingen satsar man eller så får de slå igen butiken.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".