Borlänge

Handels besöker arbetsplatser

Avtalsrörelsen har kört igång och bland annat står de handelsanställdas löner och rättigheter på spel. Under två dagar finns Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström i Borlänge för att prata rättigheter och löner med de anställda.

Rätten till heltid och trygghet på jobbet är stora samtalsämnen men det mesta kretsar just nu kring lönen. Svensk Handels förslag  är nämligen inför 2010 är oförändrade löner för de butiksanställda. Något som Lars-Anders Häggström hoppas att förbundet ska kunna förhindra.

- Det är ingen förvåning eftersom vi fått nollbud förut. Men det brukar aldrig bli så, säger Lars-Anders Häggström.

Susanne Olsson är butikschef i en lågprisbutik i Borlänge och hon är inte nöjd med Svensk Handels förslag om oförändrade löner.

- Det är helt värdelöst. Det är allas rätt varje år att få en löneförhöjning, säger hon.

Lars-Anders Häggström hoppas att avtalet med Svensk Handels ska resultera i att förhandlingen i slutet av mars kommer innebära centrala löneökningar för alla butiksanställda.

Hur viktigt är det att du pratar med anställda här i Borlänge?

- Det är viktigt att jag får snacka med folk ute på arbetsplatserna om hur stämningen är och vad man resonerar omkring så att jag förhoppningsvis kan bidra med svar på frågor, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".