Bättre skydda redan vargrivna får

Miljontals kronor har slösats bort på fårstängsel i län där det inte finns några vargar, visar en ny studie.

Forskaren Jens Karlsson på Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation hävdar i en ny studie att det är mycket mer lönsamt att sätta in åtgärder i fårhagar som redan blivit utsatta för vargangrepp än att sätta upp stängsel i län som saknar vargar.

– Om man har haft ett vargangrepp i en fårbesättning, då kommer vargen eller vargarna att komma tillbaka dit under de närmaste dagarna eller veckorna, säger säger biologen Jens Karlsson.

Han menar att om man inte vidtar några förebyggande åtgärder så kommer vargarna att dräpa fler får i samma hägn.

Risken ökar
Jens Karlsson har sammanställt det senaste decenniets viltskadestatistik, där mellan 400 och 600 får rivs per år.

Statistiken visar att risken för att en varg, eller lodjur eller björn, anfaller samma fårbesättning igen ökar med 55 gånger de närmsta veckorna efter ett första angrepp.

Därför bör länsstyrelsernas besiktningsmän genast låna ut till exempel lapptyg, alltså långa linor med tygskynken som skrämmer bort ytterligare vargar, när de kommer ut till fårhagen efter ett rovdjursangrepp.

Billig åtgärd
– Det kostar bara några tusenlappar, inte miljontals kronor som permanenta fårstängsel. Så får man ut 55 gånger mer i förebyggande effekt för varje skattekrona i det arbetet, säger Jens Karlsson.

Att sätta upp fårstängsel i Sörmland och Östergötland där det inte finns varg tycker Jens Karlsson är slösaktigt.

Dalarna får miljoner
Jordbruksverket har tagit fasta på den nya forskningen och precis beslutat att de 20 miljoner till rovdjursstängsel man ska dela ut i år främst ska gå till de län där det finns många vargar och stor risk för rivna får.

De län som får mest pengar är Dalarna, Västra Götaland och Värmland. Dalarna får 3 812 000 kronor.

dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".