Leksand

Leksand utan konsumentvägledare

Alla kommuner i Dalarna utom Leksand har tillgång till en konsumentvägledare. För från och med den första januari har kommunen bestämt att Leksand inte behöver det.

- Det borde finnas kvar, tycker Leksansborna som Dalanytt pratat med.

Orsaken till att Leksand tog bort sin konsumentrådgivare från och med årskiftet var att man skulle spara pengar. Det finns heller ingen lag som säger att en kommun ska tillhandahålla den här typen av tjänst.

Trots det så har alla länets invånare utom Leksand, tillgång till konsumentrådgivare.

- Det här är inget enkelt beslut och i den bästa av världar skulle vi ha haft det här med, men eftersom vi måste prioritera så står jag för det här beslutet, säger Ulrika Liljeberg som är komunstyrelsen ordförande i Leksand.

Istället hänvisar Leksands kommun via sin hemsida till andra ställen där man kan få upplysningar om det här både via telefon och internet.

- För de som inte har internet finns offentliga lokaler som till exempel biblioteket där man kan få tillgång till information, säger Ulrika Liljeberg.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".