Victor Vogt och Isabel Hegert tävlade i Regionfinalen. Foto: Tobias Gruhs/SR
VI I FEMMAN

Söderbaumska trea i regionfinalen

Söderbaumska skolan från Falun kom på tredje plats i den spännande regionfinalen i Vi i femman.

Tavelbäcksskolan från Östersund vann, och Östra skolan från Gävle kom tvåa.

Inför den spännande regionfinalen i Vi i femman var barnen lite spända, men verkade glada. I regionfinalen var det Tavelbäcksskolan från Östersund och Östra skolan från Gävle som tävlade mot Söderbaumska skolan från Falun.

- Det ska bli kul, men det är lite nervöst, sa Isabel Hegert, som tävlade för Söderbaumska skolan från Falun.

Viktor Vogt, som också tävlade för Söderbaumska skolan, såg ganska lugn ut.

- Men det känns lite mer pirrigt i magen idag, jämfört med matchen i tisdags, säger Viktor och ler.

När tävlingen sparkades igång, så inleddes den med A och B-frågor. Kategori nummer ett var Djur och Natur. En av frågorna var: I Afrika finns stora områden med buskar och träd, vad kallas ett sådant område? Svaret skulle vara: Savann. Det blev två poäng till Gävle och Östersund, och ett till Falun i den kategorin.

Sedan blev det dags för frågor om populärkultur. Alla tre lagen fick två rätt när de fick frågor om Stephenie Myers böcker om vampyren Edward.

Totalt ställdes nio A och B-frågor. När halva tävlingen hade passerat så ledde Tavelbäcksskolan med 10 poäng mot Östra skolans 7 poäng och Söderbaumska skolans 4 poäng.

Det var kluriga och knepiga frågor i den här regionfinalen, men det var Tavelbäcksskolan från Östersund som drog ifrån lite i tävlingen eftersom de kunde svaret många frågor.

I kategori nummer nio handlade det om det svenska språkets grammatik. En av frågorna var: Vad kallar vi ord som beskriver hur någonting är? Svaret skulle vara: adjektiv.

Inför det sista tävlingsmomentet Stegen så var ställningen: Tavelbäcksskolan från Östersund 13 poäng, Östra skolan från Gävle 11 poäng och Söderbaumska skolan hade 6 poäng.

Sedan blev det dags för Stegen. Där fick barnen frågan: Detta datum år 1523 valdes en kung i Sverige, vilket datum söker vi? Svaret skulle vara: Sjätte juni.

Tavelbäcksskolan från Östersund svarade rätt på den frågan och tog hem segern.

- Det var tråkigt att förlora, men det känns bra att vi är bäst i Dalarna, sade Viktor Vogt när tävlingen var över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".