1 av 2
2 av 2
Bjursås

100-årsjubel för Bjursås sparbank

Bjursås sparbank firade på lördagen 100 år med tårta för de trogna ortsborna. Hembygdsföreningens Thomas Björklund uppvaktade VD:n Annika Nygårds. 

Det var öppet hus på banken och tårta, minnesskrift m m, när Bjursås fristående sparbank firade 100 år. Trots stor finansiell oro står banken ekonomisk stark.

- Vi spekulerar inte med insättarnas pengar. Vi placerar våra pengar tryggt och har därför en stabil ekonomi. Det tror jag kunderna uppskattar, säger Nils Adolfsson, rörelseansvarig på banken.

Överlever banken 100 år till?

- En svår fråga, men det finns ingenting idag som talar mot att vi inte ska klara oss, säger Nils Adolfsson.

 

Ny sockenfilm

Samtidigt med jubileumet på banken passade Bjursås Hembygdsförening på att släppa den nya sockenfilmen på DVD. Den bygger på en gammal sockenfilm från 1950-talet påfyllt med historien fram till idag. 

Sparbanken och ortens utveckling under årens lopp hänger intimt samman och därför var det passande att släppa filmen samtidigt med jubileumet.

- Det är en dokumentation som är oerhört värdefull och tillgång för sockenbor som vill följa historien, säger Hembygdsföreningens Thomas Björklund.

dalanytt@sr.se

Sparbanksfakta

Bjursås sparbank ägs av bankens kunder, alltså insättarna.

Den första sparbanken i landet startades på 1820-talet.

Många av de tidigare sparbankerna har gått samman och drivs i ett gemensamt bolag, Swedbank.

Det finns 67 fristående sparbanker. I Dalarna finns förutom i Bjursås även fristående sparbanker i Leksand, Smedjebacken (Norrbärke sparbank) och Hedemora (Södra Dalarnas sparbank).

De fristående sparbankerna samarbetar nära med Swedbank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".