Falun

Ny förvaltningsdomstol bildad

Länsrätterna i Dalarnas och Gävleborgs län läggs nu samman och bildar en ny gemensam förvaltningsrätt i Falun. 23 länsrätter i Sverige ska istället bli till tolv för att bli mer effektiva och hålla en högre kvalitet.

- Den största skillnaden är att vi blir en mycket större domstol, säger Johan Montelius som är lagman vid Förvaltningsrätten i Falun.

Istället för nuvarande 30 anställda i Falun kommer Förvaltningsrätten att ha 45-50 anställda. Antalet mål kommer också att öka eftersom det även kommer att komma in mål från Gävleborgs län.

Förhoppningen är nu att de som vänder sig till Förvaltningsrätten ska få en mer effektiv domstol med kortare handläggningstid och med högre kvalitet i dömandet.

Den 1 september ska omorganisationen vara klar och det innebär att den personal som nu arbetar på länsrätten i Gävle kommer att sitta i Falun istället. Det är ännu inte klart hur många medarbetare som kommer att välja att flytta med till Falun men de som inte gör det kommer att få hjälp vidare enligt Trygghetsavtalet.

Fram till den fysiska sammanslagningen i september kommer verksamheten att bedrivas på båda orterna.

Thomas Attorps är ställföreträdande lagman i Förvaltningsrätten och tidigare chef för före detta länsrätten i Gävleborg och han hade gärna sett att domstolen hamnat i Gävle.

- Det är övespelat nu när riksdagen har fattat beslut om att domstolen ska ligga i Falun och jag tror att det här kommer att bli en väldigt bra domstol.

Det är en bra reform, domstolarna var för små och nu kan vi öka möjligheterna till specialisering. En nackdel är dock att parterna från Gävleborg kommer att få längre färdväg till domstolen, säger Thomas Attorps.

- Jag ser väldigt positivt på den här nya domstolen och jag tror att den har framtiden för sig, säger lagmannen Johan Montelius.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Det här gör förvaltningsdomstolen:

  • Till förvaltningsrätten kan man vända sig om man anser att man drabbats av ett felaktigt myndighetsbeslut. Det kan handla om allt från rätten till vissa bidrag eller indragning av körkort.
  • I förvaltningsrätten kan man få sin sak prövad i en domstol som är specialiserad på förvaltningsrätt och på att utreda riktigheten i myndigheters beslut.
  • Dessa särskilda domstolar har tidigare hetat Länsrätten.
  • De allmänna förvaltningsdomstolarna består av tre instanser där den nya Förvaltningsrätten fortfarande är den första instansen.
  • Kammarrätten är den andra instansen och där omprövas beslut från Förvaltningsrätten.
  • Den tredje och högsta instansen är Regeringsrätten som ger det slutliga avgörandet från ärenden som i sin tur överklagats från Kammarrätten.

Källa: www.domstol.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".