Älvdalen

Älvdalen satsar på kvinnoprojekt

Älvdalens kommun ska stå värd för ett nytt internationellt kvinnoprojekt. Tillsammans med resurscentrat W7 Dalarna ska man sprida länets jämställdhetsarbete till resten av Europa.

Man ska även ta fram riktlinjer för EUs framtida jämställdhetsarbete. Myr Herbert Halvarsson är socialdemokratiskt kommunalråd i Älvdalen och han känner sig trygg i projektet.

- Det är klart att det är ett väldigt stort projekt för en liten kommun som Älvdalen men i och med stödet från Länsstyrelsen och Region Dalarna och att vi lyckats driva projektet W7 så framgångsrik så kände jag mig ganska trygg i att vi tog på oss det här, säger han.

Det internationella projektet som kallas Winnet 8 är ett samarbete mellan åtta europeiska länder där Älvdalen står som värdkommun och resurscentrat W7 Dalarna ska fungera som ett gott exempel på hur man främjar kvinnors villkor, företagande och arbetsmarknad.

- Vi ställer upp med affärsrådgivning till de som vill starta företag, hjälper dem med affärsplaner, hur man tittar på lönsamhet och ser på marknaden, berättar Sara Markus Jansson, som är aktiv i W7 Dalarna.

Det var en polsk EU-kommisionär som fick upp ögonen för hur resurscentrat jobbade med jämställdhet på en konferens i Stockhom för två årsedan och som tog initiativet till att deras arbete skulle spridas. Arbetet är extra viktigt för små kommuner som Älvdalen tycker Myr Herbert Halvarsson.

- Eftersom det oftast är kvinnorna som flyttar och eftersom vi behöver ha dem kvar i kommunen måste vi skapa syselsättning för dem så att vi kan ha tillväxt i de små kommunerna, säger han.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".