Högskolan kan förlora examensrätt

Propositionen om ny lärarutbildning som regeringen presenterade under förra veckan har fått stark kritik. Förslaget är för krångligt och kan i värsta fall innebära att högskolan i fortsättningen inte får examinera gymnasielärare.

- Det värsta är att man vill driva igenom allt det före valet och det gör att vi inte får den tid som behövs för att förebereda oss, säger Mats Tegmark som är utvecklingsledare vid Högskolan Dalarna.

- Man vill från regeringshåll att vi ska bli bäst i klassen men sjösätter en ny utbildning på alldeles för kort tid, säger han.

Högskolan har nu kort tid på sig att anpassa utbildningarna och se vad som kan fungera till regeringens nya lärarutbildningsförslag kallat "Bäst i klassen". I princip måste allt vara klart till sommaren. I värsta fall innebär detta att högskolan i slutänden förlorar examensrätten för vissa utbildningar.

Men propositionen innehåller också en del förändringar som uppfattas positiva. Det handlar bland annat om förstärkt forskningsfinansiering och mer verksamhetsförlagd utbildning. Regeringen vill med förslaget få bättre kvalitet och högre krav på utbildningarna, men säger också samtidigt att pengar ska sparas.

Joacim Svensson är kårordförande i Dalarnas studentkår

- De allra flesta studenter har inte riktigt hunnit få grepp om vad det här får för konsekvenser för läraryrket, säger han.

Han menar att om man tycker att lärarutbildningen måste bli bättre så måste man också våga satsa.

- Man måste skjuta till mer kronor och ören för att få en bättre utbildning för studenterna, säger Joacim Svensson.

Dalanytt
dalanytt@sr.se