Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
dalanytt granskar

Länets krogbransch i kris

Publicerat måndag 22 februari 2010 kl 05.30
1 av 2
2 av 2
Ingemar Eberstål, krögare i Falun.

Dalarnas restauranger är i kris. En redan hårt prövad bransch håller nu på att knäckas av lågkonjunkturen. En granskning som Dalanytt har gjort visar att varannan krog i länet går med förlust.

– Så här ser det ut i branschen. Det är skrämmande dåligt, säger Ingemar Eberstål, krögare i Falun.  

Vinstmarginalerna är mycket låga i branschen, som dessutom påverkas av att en restaurang är mycket personalintensiv.

– Man kan fråga sig varför man ger sig in det här, säger Ingemar Eberstål.

Dalanytt har granskat de senaste årsredovisningarna för 210 restauranger i Dalarna. En tredjedel av dem har minskat omsättningen jämfört med året innan. Och varannan restaurang går med förlust.

Nästa bokslut görs efter ett år med lågkonjunktur. Och då talar mycket för att det blir ännu värre.

– Du behöver ju inte gå på restaurang. Det är ett lätt sätt att spara pengar om det är dåliga tider. Det är ju en viss typ av lyxkonsumtion.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".