1 av 2
2 av 2
Ingemar Eberstål, krögare i Falun.
dalanytt granskar

Länets krogbransch i kris

Dalarnas restauranger är i kris. En redan hårt prövad bransch håller nu på att knäckas av lågkonjunkturen. En granskning som Dalanytt har gjort visar att varannan krog i länet går med förlust.

– Så här ser det ut i branschen. Det är skrämmande dåligt, säger Ingemar Eberstål, krögare i Falun.  

Vinstmarginalerna är mycket låga i branschen, som dessutom påverkas av att en restaurang är mycket personalintensiv.

– Man kan fråga sig varför man ger sig in det här, säger Ingemar Eberstål.

Dalanytt har granskat de senaste årsredovisningarna för 210 restauranger i Dalarna. En tredjedel av dem har minskat omsättningen jämfört med året innan. Och varannan restaurang går med förlust.

Nästa bokslut görs efter ett år med lågkonjunktur. Och då talar mycket för att det blir ännu värre.

– Du behöver ju inte gå på restaurang. Det är ett lätt sätt att spara pengar om det är dåliga tider. Det är ju en viss typ av lyxkonsumtion.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".